La ceràmica de la Bisbal

La Bisbal d'Empordà, no és només la capital del Baix Empordà, també es considera la capital de la ceràmica. Aquest reconeixement, se li ha de ser reconegut per mèrits propis, sobretot per la qualitat de les argiles que s'empren en la seva terrisseria, i tota la tradició artesana que arrossega al llarg dels anys.

Si has tingut oportunitat de visitar la Bisbal, t'hauràs adonat que en aquesta població s'exhibeixen tots els aspectes relacionats amb la seva activitat ceramista. Als carrers de la vila, hi ha aparadors d'articles de fang cuit i de pisa catalana, també pots observar una gran exhibició de ceràmica decorativa.

Si per contra, mai ho has visitat, has d’entretenir-te en els seus comerços de ceràmica. Molts d'aquests comerços, disposen a més, de taller propi. Un cop hagis visitat els comerços que més t'agradin, pots fer una visita al museu que està ubicat en una antiga fàbrica de ceràmica (com no podria ser d'una altra manera) que mostra l'activitat principal de la població: La ceràmica de la Bisbal.

Des de Ceràmiques Artesanals LB, apostem per les noves estratègies de venda, innovació i l'obertura de nous mercats per vèncer la crisi que s'aproxima a gran velocitat. A la Bisbal d'Empordà ha el clúster ceramista, que reuneix 45 fabricants i 25 comerços. L'exportació de la ceràmica de la Bisbal és aproximadament un terç de la seva producció i s'obren nous mercats emergents, com Rússia o el Regne Unit. Dins d'aquesta estratègia s'ha creat una "marca" establerta com a segell de qualitat, a més de realitzar diverses campanyes de promoció per a potenciar la Ceràmica de la Bisbal com a identificació dels productes de la zona del Baix Empordà, per diferenciar-los dels principals competidors del sud-est asiàtic.

Aspecte econòmic de la Ceràmica de la Bisbal

L'activitat ceramista de la Bisbal, dóna feina directament o indirectament a més de 400 persones, amb la qual cosa és un aspecte a tenir molt en compte. La competència de la Xina i altres països de sud-est asiàtic, unit a la crisi econòmica estan obligant a redimensionar les plantilles de les empreses que es dediquen a la fabricació de ceràmica de la Bisbal.

La tendència actual és que les grans empreses ceramistes es vagin reduint i vagin derivant en la creació de petits tallers.
A Ceràmiques Artesanals LB, hem apostat per la tendència del petit taller i no només això, sinó que actualment som uns dels pocs fabricants de la Bisbal que produeix totes i cadascuna de les seves peces de ceràmica de la Bisbal 100% a mà.

El 57% de la producció de la ceràmica de la Bisbal, es ven a la Bisbal i les diverses botigues de "souvenirs" de les poblacions adjacents. El 17% es comercialitza a la resta de mercat espanyol, i el restant s'exporta per tot Europa, encara que també arriben als Estats units, Canadà o Austràlia.

Marca registrada "Ceràmica de la Bisbal"

Els fabricants i comerciants lligats a la ceràmica actuant com a sector empresarial, juntament amb l'Ajuntament de la Bisbal s'han unit per donar a conèixer el treball realitzat pels tallers dedicats a produir aquests productes.

La marca "Ceràmica de la Bisbal" és un distintiu reconegut per la Unió Europea i propietat de l'ajuntament, l'objectiu principal és que els productes que surten dels tallers de la ciutat i els pobles del voltant siguin reconeguts com a objectes de qualitat. Per decidir els fabricants als quals se'ls concedeix la marca i el control de qualitat que els estàndards es compleixin s'ha creat un consell regulador.

Dins d'aquests productes podem comptar amb: plats, tasses, rajoles i tota mena d'objectes decoratius, terrissa, rajoles, revestiments i paviments.

Ceràmica de la Bisbal, "L'autèntica"

El lema que s'ha escollit per donar a conèixer la marca és "L’autèntica" amb un disseny de textures i colors de la ceràmica de la Bisbal.

La marca s'està donant a conèixer a través de diferents accions de promoció per diferents mitjans, recolzada amb un programa d'Ocupació de Catalunya i el Ministeri de Treball. En els principals punts turístics de Girona, podem trobar fullets informatius. També compta amb un lloc web.
A més d'aquestes accions, s'estan realitzant fires (com Artesana) de productes no alimentaris, amb la presència destacable de la ceràmica de la Bisbal.

Terracotta Museu de Ceràmica

Al Terracotta Museu, es conserven més de 8000 peces diferents, que engloben objectes ceràmics, eines i estris de fabricació.

A l'ésser històricament una activitat que representa la població de la Bisbal d'Empordà, s'ha generat un patrimoni material important amb el curs dels anys.
El Terracotta Museu, està ubicat en una antiga fàbrica, de manera que la imatge que ofereix al visitant presenta elements de la producció de ceràmica al llarg de la història (Xemeneies, forns, etc) amb el que l'objecte que més destaca en aquest museu és el propi edifici.

Com a punt de partida, els convidem a visitar el Terracotta Museu, i l'àmplia oferta, tant cultural com gastronòmica i de serveis, que ofereix la Bisbal entre les que podem destacar: Mercats, museus, comerços, història, castells, fires i mercats, restaurants i com no, la ceràmica de la Bisbal.

En Ceràmiques Artesanals LB hem creat un calendari de visites guiades a la nostra fàbrica, situada a pocs quilòmetres de la Bisbal, al municipi de Corçà, perquè puguin veure el procés de fabricació de la ceràmica de la Bisbal 100% feta a mà.

Comentaris

  • Convidat (Josep Golar)

    Un article molt interesant, moltes gracies per la vostra feina.

    0 Short URL:

Deixa els teus comentaris